Astrid

- Job functie
- Digital Art Director & Innovator
- E-mailadres
- astrid@karakters.be
Beeldbewerking, video, campagneconcepten, copywriting, procesoptimalisatie … Artificiële intelligentie kan het allemaal. En uiteraard bewegen we mee in deze wonderlijke wereld. Als creatief communicatiebureau wil je je echter onderscheiden. Je zoekt naar originaliteit, wilt inspireren en impact maken. Bij Karakters kiezen we daarom bewust voor authenticiteit. En dat lijkt haaks te staan op AI...
AI gebruiken in de creatieve sector, daar kan je niet meer omheen. En toch is het gebruik ervan nooit vrijblijvend. Voor Karakters betekent het alvast níet: blindelings AI inzetten. Het moet altijd een bewuste en strategische keuze zijn die past bij ons DNA en dat van onze klanten. Onze kernwaarden zijn authenticiteit, ethiek en duurzaamheid. We ervaren dus een spanningsveld: past dat wel bij de A(I)-typische aanpak van Karakters?
Onze authentieke identiteit rijmt niet met het artificiële van AI. Wij kiezen bewust voor echte verhalen van echte mensen. Hoe innovatief en efficiënt AI ook is, het is ook ongebreideld fake.
Wij werken op maat, terwijl AI-gegenereerde content of creaties slechts reproducties zijn van bestaand materiaal – strikt genomen niet meer dan algoritmische variaties. Geen echte creativiteit, geen menselijke emotie en al helemaal geen onderscheidende, unieke visie. Het resultaat is vaak zielloos en middelmatig. Om echt impact te creëren, heb je originele, menselijke verhalen nodig.
Hoe verantwoord is het dan om nepbeelden te creëren, terwijl we juist de verhalen van echte mensen willen brengen? Neem nu bijvoorbeeld de campagne 'Zorg midden in 't leven' voor AZ Sint-lucas en het verhaal van de verpleegster die ten huwelijk werd gevraagd op de bovenste verdieping van het ziekenhuis. Zou deze hetzelfde zijn geweest hadden we dit echt verhaal gebracht met een AI-gegenereerd beeld? Oordeel zelf.
Zelfs bij het bewerken van echte beelden blijven we kritisch. Een voorbeeld: deze leuke foto van ons team waarop iedereen lacht, behalve onze – doorgaans welgezinde — stagiaire Rita. De verleiding is groot om met een simpele schuif naar rechts letterlijk haar mondhoeken op te trekken tot een brede glimlach. Wij enthousiast, maar wat denkt Rita er zelf van? “Oh but, that’s not me!” Die bewerkte foto publiceren zou dus not done zijn.
Rita gaf wel toestemming om dit als voorbeeld te gebruiken.
Bovenstaand voorbeeld brengt ons direct bij de ethische kant van de zaak.
Amerikaanse Big Tech-bedrijven hebben momenteel een monopolie op AI-toepassingen zoals ChatGPT en de bijbehorende hardware. Deze machtsconcentratie roept ethische vragen op. Tegelijkertijd woedt er een race om tegengewicht te bieden. Zo is er DeepSeek, een Chinees alternatief – maar in hoeverre is het een verbetering als de Chinese overheid meekijkt? Le Chat, de Europese tegenhanger, zet daarentegen wél in op een ethisch verantwoorde benadering.
Daarnaast is er de duurzaamheidskwestie. De immense serverparken die nodig zijn voor AI-verwerking zijn allesbehalve milieuvriendelijk en maken de technologie op dat vlak weinig ethisch. Tegelijkertijd kan de efficiëntie die AI biedt juist bijdragen aan duurzaamheid. Bovendien zijn efficiëntie en productiviteit budgettair interessant – iets wat voor onze klanten in de non-profitsector vaak zeer welkom is.
Hoewel wij inclusiviteit nastreven, liggen stereotypering en vooroordelen bij AI altijd op de loer. Zeker wanneer AI wordt ontworpen en getraind door techbedrijven met politieke belangen, ontstaat er een blinde vlek. De data waaruit AI put, loopt dan een verhoogd risico op vertekening.
Ten slotte speelt er nog de privacykwestie. We geven vaak ongemerkt veel informatie aan de provider en krijgen steeds minder controle over wat daarmee gebeurt. Ook hier is kritisch en bewust blijven essentieel.
Zweren we AI dan helemaal af? Zeker niet. We zien het als een efficiënte, inspirerende en schaalbare tool die de verhalen die we willen brengen meer dynamisch maakt. Het stelt ons in staat om visuele concepten te verbreden en de interactie met het publiek te verrijken – zonder onze kernwaarden uit het oog te verliezen. We verkennen verschillende mogelijkheden:
AI kan designsystemen schaalbaarder maken. In een brandingtraject ontwerpen we de basisbouwstenen, waarna AI ze modulair toepast binnen de merkarchitectuur. Zo kunnen we efficiënt talloze lay-outs creëren, nieuwe ontwerpen testen en klanten een flexibel, budgetvriendelijk bouwpakket bieden.
AI heeft het potentieel om tijdrovende processen zoals beeldresizing, transcripties, ondertiteling en eenvoudige copywriting te vereenvoudigen, waardoor er meer ruimte overblijft voor echte creativiteit.
AI-tools kunnen helpen bij het genereren van ruwe schetsen, animaties of mock-ups, die we uiteraard verder verfijnen tot unieke eindresultaten.
AI kan mogelijk brainstormsessies ondersteunen door snelle associaties en onverwachte invalshoeken te genereren, maar de creatieve richting blijft altijd menselijk.
AI is voor ons in al deze mogelijkheden geen einddoel, slechts een middel om ons ultieme doel te bereiken: mensen raken met authentieke, relevante verhalen.
AI mag dus geen vervanging zijn voor creativiteit of authenticiteit, maar een versterking ervan. Het is een uitdaging die we volop willen exploreren. Introducing: K-lab.
K-lab is onze interne denktank en experimenteeromgeving waarin we systematisch nieuwe technologieën en methoden testen. Binnen het K-lab verkennen we, onder meer, de mogelijkheden van AI. Dat kan alle kanten uitgaan. We experimenteren er met de nieuwste AI-tools voor beeld, video, audio, 3D/4D illustraties en visualisaties. We werken op efficiëntie en productiviteit door AI in te zetten voor standaardisatie.
Tegelijkertijd stellen we ons de vraag: hoe maken we AI authentieker? Of hoe inspireert dit alles ons om uiteindelijk toch geen AI te gebruiken, maar wel vernieuwend te zijn?
K-lab is echter meer dan de nieuwste AI-snufjes uitproberen. Het is ook een denktank waarin we een antwoord vormen op alle vormen van innovatie in deze hypersnel veranderende wereld.
Innovatie is bij Karakters geen individuele inspanning, maar een gedeelde verantwoordelijkheid. Iedereen binnen ons team draagt bij, met frisse ideeën en creatieve oplossingen. We betrekken ook onze klanten bij het proces.
Onze visie is helder: wij blijven in beweging. Omdat we geloven dat vernieuwing, als die bewust en strategisch wordt toegepast, het beste in communicatie naar boven brengt. En als creatievelingen vinden we innovatie ook gewoon leuk!
Blijf Karakters volgen en maak ook deel uit van de vernieuwing. De toekomst van creatieve, innovatieve communicatie begint hier.